ne 13.12.2014 nabývá účinnosti Nařízení Evropského parlamentu a Rady EU č. 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům.
Předpisy stanovují specifické požadavky na označování alergenních složek, u kterých je vědecky prokázáno, že vyvolávají u spotřebitelů alergie nebo nesnášentlivosti představující nebezpečí pro zdraví. Je tedy povinností označit jasně a zřetelně alergeny obsažené v jídle.
Na našich jídelníčcích bude za každým chodem uvedeno číselné označení alergenů, které jídlo obsahuje. Seznam alergenů je uveden pod jídelním lístkem.
SEZNAM ALERGENŮ:
01 OBILOVINY OBSAHUJÍCÍ LEPEK a výrobky z nich
   01a pšenice
   01b žito
   01c ječmen
   01d oves
   01e špalda
   01f kamut nebo
   01g jejich hybridní odrůdy 
02 KORÝŠI a výrobky nich
03 VEJCE a výrobky z nich
04 RYBY a výrobky z nich
05 JÁDRA PODZEMNICE OLEJNÉ (ARAŠÍDY) a výrobky z nich
06 SÓJOVÉ BOBY (SÓJA) a výrobky z nich
07 MLÉKO a výrobky z něj (včetně laktózy)
08 SKOŘÁPKOVÉ PLODY a výrobky z nich 
   08a mandle
   08b lískové ořechy
   08c vlašské ořechy
   08d kešu ořechy
   08e pekanové ořechy
   08f para ořechy
   08g pistácie
   08h makadamie
09 CELER a výrobky z něj
10 HOŘČICE a výrobky z ní
11 SEZAMOVÁ SEMENA (SEZAM) a výrobky z nich
12 OXID SIŘIČITÝ A SIŘIČITANY v koncentracích vyšších než 10 mg/kg nebo 10 mg/l, vyjádřeno jako celkový SO2
13 VLČÍ BOB (LUPINA) a výrobky z něj
14 MĚKKÝŠI a výrobky z nich
Mapa stránek | Prohlášení o přístupnosti | © Mateřská škola Rohovládova Bělá 2018 - 2025